Start Program – Befektetés a jövőbe

NTK Start Program

A START Program a Nemzeti tehetség Központ és a Design Terminál közös, magyar nyelvű pályázata, ami azért jött létre, hogy a fiatalok meglévő ötletének, prototípusának vagy meglévő szolgáltatásának fejlesztését 3 millió forint 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatással és személyre szabott mentorálással segítse. A programban nem csak a szakemberektől való tanulásra, de a kapcsolati háló szélesítésére is kiváló lehetőség adódik.

A pályázatra 18-35 év közötti fiatalok jelentkezhettek (2022. november 22. és 2022. december 20. között) egyénileg, vagy akár csapatban is. Közös pályázás esetén egy ember csak egy pályázatban vehet részt. A pályázat benyújtásához szükséges volt egy maximum 3 millió forintos költségterv kidolgozása, egy aláírt nyilatkozat, kidolgozott üzleti koncepció, egy 2 perces, célokat és motivációkat bemutató videóinterjú, illetve korkedvezmény igénybevétele esetén igazoló dokumentumok csatolása.

A pályázat részletes feltételeit, illetve a kizáró okokat az alábbi linken tekintheted meg:

https://startprogram.designterminal.org/assets/docs/Start_palyazatifelhivas_2022-vegleges.pdf

A programba jelentkező 20 legjobb pályázó 3 millió forint kezdőtőkét nyert a vállalkozási ötlet megvalósítására. A nyertesek 2 hónapon át (2023.01.27.-2023.03.17.) tartó intenzív képzés, személyre szabott mentorálás és üzleti workshopok után részt vehetnek a Demo Day-en (2023.03.31.), ahol a legjobb két pályázat további 5-5 millió forint támogatásban részesül.

A mentorálás során a pályázat nyertesei tanulhatnak átfogó cégépítési ismeretekről, tapasztalatokról; a piacra lépéshez szükséges folyamatokról; a befektetők megnyeréséhez szükséges tudásról; ötlet validálásról, üzletfejlesztésről, pénzügyi tervezésről; piackutatáshoz és piacelemzéshez szükséges ismeretekről; sales, marketing és branding folyamatokról; idő- és változásmenedzsmentről; valamint egy pitch előadásáról.

A Programra 3 különböző témakörben lehetett pályázni: 

Az Egészségügyi és szociális kérdéskör témában innovatív megoldásokat várunk az állami vagy magán egészségügyi rendszer nehézségeire, a társadalom egészségtudatossá nevelésére.

Az Ötletek zöld küldetéssel témában olyan fenntarthatósági ötleteket várunk, amelyekkel zöldebbé tehetet magánszemélyek életét, vagy az ország belső ellátási láncát.

A Megoldások a közösségért témakörben az idősek, fiatalok és rászorulók életszínvonalát növelő, közösségszervező, emberi kapcsolatokat építő ötleteket várunk, amelyek harcolnak az elszigedelődés ellen. 

A START Program megvalósítói:

A Nemzeti Tehetség Központ (NTK) a magyar tehetséggondozás kiemelt, állami tulajdonú intézményi szereplője. Elsődleges feladata a fiatal tehetségek felismerésének segítése és a tehetségek gondozása, de emellett közösségépítő és mentoráló szerepet is vállal, kutatásokat végez, szakmai programokat valósít meg.

A Design Terminal egy innovációs ügynökség, mely hidat képez a vállalatok és a startupok között, összeköt két eltérő üzleti környezetet, valamint támogatja a regionális vállalkozói ökoszisztéma fejlesztését. Küldetésünk, hogy összehozzuk a tehetséges startupokat az innovatív vállalatokkal, hogy hosszú távon értékeket teremtsenek az egész társadalom számára.